Agencja reklamowa - Reklama Toruń - Filmy reklamowe - Projektowanie Logo - Ulotki, wizytówki, banery reklamowe - Profesjonalne Studio graficzne Toruń
Jak nowoczesna reklama pomaga w rozwoju firm.
Luty 16, 2017
Pozycjonowanie stron - Skuteczne pozycjonowanie - Pozycjonowanie ceny - Agencja SEO
Jak przebiega pozycjonowanie stron?
Luty 17, 2017

Czy możesz wymienić danie, które z całkowitą pewnością lubi każdy? Tak i jest to pizza. Przysmak włoskiej kuchni, znany na całym świecie. Prostota w przeróżnych kompozycjach smakowych, która zależnie od kucharza smakuje inaczej. Ogólnie kuchnia włoska uważana jest za najsmaczniejszą kuchnię świata. Mieszkańcy Włoch umiejętnie nauczyli się komponować naturalne i sprawdzone składniki, które razem smakują perfekcyjnie. Radosna Italia oferuje nam nie tylko wypiekane w piecu okrągłe placki, ale również spaghetti, risotto, czy bruschetty. W dużym skrócie dobre i szybkie w ugotowaniu dania, które gromadzą całą rodzinę przy jednym stole. Taka też jest filozofia gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko lubią jedzenie. Lubią przebywać z rodziną, debatując i radując się w towarzystwie znakomitego jedzenia, które opiera się na regionalnych i naturalnych składnikach. Pomidory, bazylia, parmezan – te składniki można dostać tam na wyciągnięcie ręki i za drobne pieniądze. Warzywa i zioła dojrzewające w ciepłym słońcu południa smakują cudownie. Nic dziwnego że znalazły się w standardowym menu każdego obywatele Włoch. A skąd właściwie wywodzi się kuchnia Włoch i skąd wzięła się pizza? Odpowiedź prawdopodobnie Cię zaskoczy. Poznaj zatem informacje o powstaniu pizzy i o najsłynniejszych daniach kuchni południowej Europy. Uważaj, możesz zrobić się naprawdę głodny.

Kuchnia włoska, czyli jaka?

Powinno się zacząć od tego, że kuchnia włoska jest blisko związana z tradycją konkretnego rejonu. Włosi bardzo pielęgnują swoją tradycję, nie dopuszczają żadnych ustępstw i podczas tworzenia drogich im dań korzystają z przepisów dostarczanych przez lata kolejnym pokoleniom. To właśnie dzięki tradycji, zdolności łączenia prostych składników i używaniu doskonałej jakości (najczęściej naturalnych) wyrobów kuchnia ta zdobyła niesamowitą popularność i globalne poważanie. W kuchni Włoch nie stosuje się półśrodków – wszystko robione jest siłą własnych rąk, wedle ściśle określonej formuły. Gotowanie „od serca” sprawia, ze wszystko pachnie i smakuje rewelacyjnie. Co ponadto dobrze jest wymienić jako pozytyw kuchni włoskiej? Niewątpliwie jej przystępność. Kuchnia ta jest bardzo niedroga, a wszystko przez to, że praktycznie każda z tradycyjnych potraw wywodzi się z biednych obszarów. Niegdyś biedni obywatele Włoch korzystali z produktów, które mogli bez problemu dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to pokrywał dzienny budżet, lub uzyskiwane było indywidualnie. Tymczasem oprócz samego gotowania, najważniejsze jest (co celebruje się kosztowanie posiłków w znacznym towarzystwie rodziny. Włosi słusznie powtarzają, że żywność ma zbliżać ludzi. Nie ważny jest cena dania, ale sam moment, który spędza się z bliskimi, przy jego spożywaniu. Dla takich okazji człowiek żyje.

Pizza – najsłynniejsze danie całego świata

Czego w pizzy można nie kochać? Chrupiącego spodu. Rosnących w słońcu pomidorów. Jedwabistej w smaku mozzarelli, czy wonnej bazylii? To fundamentalne elementy tradycyjnej pizzy. Danie to doświadczyło wielu transformacji. W każdym kraju smakuje odmiennie. A jak to się wszystko zainicjowało? Dania porównywalne do pizzy znane były już w starożytnym Rzymie i co ciekawe stanowiły doskonały środek płatności. Pizza wielką popularność zdobyła dopiero pod koniec XVIII wieku, gdy to zaczęły powstawać lokale tytułowane pizzeriami. Przyciągnęły one władcę Ferdynanda II Burbona, który zdecydował się na podróż, podróż do Neapolu, by skosztować serwowanych tam dań. Prawie sto lat później, w 1889 kuchmistrz Raffaelo Esposito przygotował dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Jedna z nich była nowalijką, bowiem kucharz dodał do niej niespotykany dotąd składnik – mozzarellę. Królowa zakochała się w jej smaku i od tamtego momentu pizza ta jest znana jako „margerita” od imienia Małgorzata. Kolejno pizza przybyła do Ameryki, gdzie została na dobre spopularyzowana przez włoskich robotników przybywających do Ameryki po tragediach Drugiej Wojny Światowej. W ten sposób pizza została ukochaną potrawą wszystkich obywateli – od Australijczyków po Jamajczyków.

Popularne dania kuchni włoskiej

Pizzerie tłumnie witają gości wszędzie, niezależnie od miejsca na Ziemi. Wyraża to ogromne uznanie dla kuchni włoskiej. Pizza nie jest wszakże ostatnią słynną potrawą tej części świata. Włochy przekazały też nam takie dania jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy słodkie tiramisu. Kuchnia Włoch zasadniczo opiera się na naturalnych składnikach. Na południu kraju przygotowuje się potrawy z mąki, a na północy dania z ryżu i kasz. Na południu najczęściej używana jest oliwa, podczas gdy na północy używa się masła. Nie zapominajmy też, że obok klasycznych dań, Włosi mogą nam zaproponować oryginalne produkty, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, mascarpone, wysokogatunkowe oliwy, czy wykwintne wino marsala. Jak można nie ubóstwiać kuchni tej części świata?

Chciałbyś skosztować prawdziwej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która przyrządza włoskie dania wedle sekretnej formuły. Przygotuj się na ciekawe doznania smakowe i zarezerwuj stolik w naszej pizzerii: Pizzeria Toruń

Strona używa cookies
Ok