Aukcje internetowe - Portal z ogłoszeniami - Ogłoszenia
Aukcje online – idealny pomysł na zakupy
Wrzesień 26, 2016
Konsolidacja kredytów - Kredyty konsolidacyjne - Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny
Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny?
Wrzesień 30, 2016

Kawa przez wielu jest uważana za napój bogów. Ten pochodzący z Etiopii napój jest zaraz po wodzie najczęściej spożywanym napojem na Ziemi. Spożywają go praktycznie wszyscy – wciąż zabiegani pracy Nowojorczycy i odpoczywający podczas siesty Hiszpanie. Najlepsze w kawie jest to, że poszczególne ziarenko ma zupełnie inny smak. A to dlatego, że krzaki kawowca sadzone są w odmiennych warunkach klimatycznych w przeszło 70 krajach. Zawarta w kawie kofeina ułatwia koncentrację i poprawia procesy metaboliczne organizmu. Nie dziwi zatem fakt, że nikt z nas nie wyobraża sobie pobudki bez zapachu kawy.

Kawa w wyjątkowo szybkim tempie znalazła się na samym szczycie jednego z ulubionych napojów. Jedni dolewają do niej mleko i cukier. Drudzy wybierają tylko mocną, smolistą kawę, określaną pod nazwą espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – wybór jest ogromny. Niewielkich rozmiarów ziarenko, tak wiele smaków. Odkryjcie podróż kawy do Europy, sposoby jej prażenia i jej znaczenie dla naszego organizmu.

Skąd się wzięła kawa?

Bez żadnego „ale” ojczyzną kawy jest Etiopia. To podobno tam, wedle opowieści, niejaki pasterz spostrzegł, że kozy jedzące owoce w odcieniu koralowym są dużo bardziej energiczne, od innych zwierząt. Okazało się, że zwierzęta jadły kawę. Grupy osiedlające Półwysep Somalijski zaczęły mieszać miażdżone owoce z tłuszczem, aby spożywać je później w czasie walki. To były jedynie początki kawy. Dopiero na przełomie XIII i XIV wieku uskuteczniono metodę palenia nasion kawy. Pierwszą kawiarnię wybudowano w Stambule w roku 1554. Kawa miała sowich zwolenników jak również wrogów. Spora liczba religijnych ortodoksów widziało w kawie napój diabła. Napój ten rozpropagował w XVI wieku europejski wędrowiec Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt następujących po sobie lat kawa powoli zdobywała salony Europy. Tylko w Wiedniu w XIX wieku istniało więcej niż 1200 kawiarni. Dzisiaj pije się około 4000 mld filiżanek rocznie.

Jak wypala się kawę?

Specjaliści twierdzą, że do zrobienia smacznej kawy konieczne są 2 elementy – świeże i wprost wypalane ziarna, jak i sprawdzeni dostawcy. Wszystko zaczyna się od palenia ziaren kawy. Palenie tradycyjne nie trwa dłużej niż 20 minut. Ziarna podgrzewane są do temperatury sięgającej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie palenia ziarna kawy wydzielają ponad 800 substancji zapachowych . Zależnie od temperatury i czasu wypalania rodzi się niezwykły smak i aromat kawy. Potem ziarna są prędko studzone by na długo zatrzymać swój niezwykły zapach.

Po czym rozpoznać dobrą kawę do ekspresu? Czy wyróżnia się dobra kawa do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu wyróżnia się lekko brązową barwą. Nie dajcie skusić na zapewnienia firm, że ich ciemne, aż smoliste nasiona są najdoskonalsze. Są one najzwyczajniej w świecie kiepsko wypalone, co wyczujesz od razu po ich ostrym aromacie. Często na opakowaniach z kawą oznaczone są certyfikaty organizacji walczących o przyrodę. Bierzemy więc tą droższą kawę, myśląc, że poprawimy tym samym na stan lasów podzwrotnikowych. Jest to tylko dobry środek marketingowy, nie związany w ogóle z jakością kawy, ale z wpłatą składki członkowskiej. Z takiego powodu spora ilość kaw rosnących na najlepszych plantacjach nie jest oznaczona żadnymi certyfikatami. Jakość takiej kawy doznaje się po prostu w jej zapachu, a nie w estetyce opakowania.

Jedno ziarno, tyle możliwości.

Parzenie kawy to swojego rodzaju obrzęd. Wpierw wybieramy właściwą kawę ziarnistą. Smak i moc aromatu zależne są przede wszystkim od miejsca plantacji i długości palenia ziaren. Później powinniśmy wybrać wysokiej jakości akcesoria, w zależności od tego którą metodę zaparzania wykorzystamy. W metodzie French Press stosujemy specjalistyczny zaparzacz, który oczyszcza kawę z fusów Aeropress to metoda integrująca właściwości French Pressu i walory techniki przelewowej. Kawę łatwo wyciska się przy pomocy profesjonalnego narzędzia. Jedną z najpopularniejszych lubianych technik alternatywnego zaparzania kawy, jest DRIP. DRIP to uformowany z plastiku, porcelany bądź szkła garnuszek z przekłutym dnem. Wypełnia się nim filtr, miarkuje się kawę i polewa stopniowo wrzącą wodą. Kawa, wraz z całym swoim zapachem powoli ścieka do dzbanka, przez co można ją od razu wypić.

Wypróbuj wszystkich technik i wybierz swoją ulubioną. Kawa sprzyja wszelkim eksperymentom, gdyż zawsze może nas ona zadziwić swoim aromatem i smakiem. Jednak gdzie kupić dobrą kawę do gastronomii, lub też do domu? Który sklep z kawą ma najlepsze produkty? Jednym z ciekawszych sklepów internetowych, proponujących świeżo paloną kawę jest swiezowypalana.pl. Możecie tam wybierać spośród wielu kaw uprawianych na najlepszych plantacjach świata. Kawa wypalana jest na zlecenie i przesyłana w ciągu 24 godzin od terminu jest zapakowania. Smakuje wyśmienicie, gdyż wytwarzana jest z świeżych ziaren, wypalanych przez doświadczonych specjalistów. To idealna kawa na dobry początek dnia, jak i na przyjemne po południe w gronie najbliższych. Gdy raz posmakujesz dobrej kawy ziarnistej, już nigdy z niej nie zrezygnujesz. Wejdź na stronę www sklepu i zamów na miejscu paloną kawę: kawy ziarniste do ekspresu.

Strona używa cookies
Ok