Kampanie SEO pozycjonowanie na mapie Google pozycjonowanie firmowych wizytówek
Skuteczna reklama internetowa
Styczeń 15, 2017
Wyroby ze skóry naturalnej licowej torby i torebki ze skóry teczki i kosmetyczki ze skóry
Oryginalne skórzane dodatki
Styczeń 27, 2017

Najlepsze drewno kominkowe

Drewno do kominka drewno kominkowe Warszawa drewno sezonowane Nadarzyn

Najistotniejsze właściwości drewna kominkowego

Spora część z nas drewno do spalania w kominku kupuje „oczami”. Właściwie nie ma w tym niczego osobliwego, gdyż w taki sposób zachowuje się przeciętny klient. Nie możemy jednak kierować się totalnie wizualną właściwością drzewa, tylko zasadniczymi jego właściwościami (o których przy okazji winien poinformować nas sprzedawca). Chodzi tutaj przede wszystkim o jego konsystencję oraz wilgoć. Drzewo mocne będzie się wypalać zdecydowanie dłużej i odda więcej ciepła niźli drewno miękkie. Określone rodzaje różnią się wilgotnością po ścięciu oraz po osuszeniu, co często wprowadza w błąd nabywców. Na przykład wilgoć wierzby liczy 180%, zaś jesionu jedynie 40%. Powinniśmy sprawdzić kluczowe atrybuty drewna kominkowego, zatem wartość opałową 1 mpu (metra przestrzennego drewna ułożonego), sumę wody którą trzeba odparować z surowego drzewa i średnią twardość. Dla klientów kominków istotne są także inne własności, np.
zapach czy intensywność żarzenia.

Jakie wybrać drewno do kominka?

Drewno do kominka jest specyficznym typem drewna, bo musi zrealizować więcej warunków niżeli drewno opałowe do spalania w piecykach. Najwartościowsze jest drzewo liściaste w formie pieńków lub szczap. Dlaczego? Drzewa iglaste mają niższą kaloryczność, tzn. mocniej i energiczniej się wypalają. Defektem jest także zawartość żywicy, która potrafi poważnie zanieczyścić kominek. Obrazowo sosna, a tak naprawdę jej odcinki lub skrawki, doskonale nadaje się na rozpałkę. Jeżeli absolutnie nie mamy wyjścia oraz pragniemy palić w kominku drzewem iglastym, wówczas wymieszajmy je z jakimś gatunkiem drzewa liściastego. Typy drewna kominkowego dzieli się przeważnie na miękkie i twarde, naturalnie zaraz po ścięciu wyłonionego drzewa. Gatunki miękkie cechują się mniejszą wartością opałową, gdyż posiadają delikatniejszą gęstość i ciężar. Mówiąc w skrócie rozróżnia się parę wyraźnie popularnych drzew liściastych, z jakich jest otrzymywane drewno kominkowe: buk, grab, śliwa, grusza, olcha czarna, wiśnia czy bez czarny. Najlepiej sprawdza się twarde drewno grabu, jesionu, oraz śliwy.

Parametry konkretnych wariantów drewna kominkowego

Buk – jest niezwykle ciężkie, łatwe do rąbania i silne. To najefektywniejsze drzewo do kominka, albowiem posiada wyjątkowo cienką korę, nietrudno schnie i wyróżnia się nadzwyczaj dużą gęstością. Tok przepalania biegnie spokojnie. To drzewo, które wypala się niezwykle leniwie oraz dostarcza mnóstwo ciepła.

Brzoza – błyskawicznie schnie, łatwo się ją rąbie, ma odpowiednią kaloryczność oraz jest ogólnie dostępna. Po rozpaleniu zdobywamy porządny, zgrabny płomień.

Grab – ma niezwykle wysoką ścisłość, nieznaczną korę oraz stosunkowo łatwo paruje. To drzewo jest najlepsze do przepalania w kominku, ponieważ nadzwyczaj powoli się spala. Błysk jest raczej umiarkowany, lecz nagrzewa bardzo długo.

Dąb – powoli się wypala, zapewnia wiele ciepła, idealnie nadaje się do wędzenia żywności oraz posiada znakomitą wartość opałową. Skazą jest wydłużone suszenie, gruba kora, trudności w przełamywaniu na elementy.

Wiąz – jest podobny do dębu, posiada natomiast cieńszą korę i szybciej wysycha. Nie ulega wątpliwości, że jest nieprzyjemne w rąbaniu jeśli pochodzi, m in. z sąsiadujących z drogami czy ogrodów.

Jarząb – to bardzo dobre drewno kominkowe, oddzielnie występuje sporadycznie (przeważnie jako uzupełnienie do właściwego drewna).

Klon – jest dość ciężkie, ma cienką korę, natychmiastowo suszy się oraz łatwo się rozdrabnia.

Jesion – to inne wspaniałe drewno kominkowe, które posiada niezwykle wysoką twardość i sporą wartość opałową. Jest nieprzyjemny w rąbaniu.

Olcha – powinna być niezwykle dokładnie osuszona, inaczej mozolnie się spala. Znakomite drewno do wędzenia potraw, albowiem nadaje im piękny odcień oraz aromat.

Osika – ma niedużą konsystencję i kaloryczność, jest typem miękkim. Należy wprawdzie co jakiś czas napalić nią w kominku, bo wspaniale przeczyszcza komin ze smoły i z sadzy.

Akacja – to masywne i wysoce kaloryczne drzewo, które posiada grubą korę. Niewątpliwie jest przyczyną stanów zapalnych śluzówek i skóry.

Wierzba – analogicznie jak topola nie bardzo jest odpowiednia na drewno kominkowe. Ma niską twardość i niedużą kaloryczność.

Drzewa owocowe – mają niezwykłą twardość. Wbrew niektórym opiniom wspaniale nadają się do przepalania w kominku. Niezwykle cennymi są jabłoń lub czeremcha. Drzewo owocowe ma lekką korę oraz podczas spalania emituje przepiękny zapach.

Warto pamiętać!

Do palenia w kominku pod żadnym pozorem nie powinno się zużywać wycinków drewna, które uprzednio było impregnowane, malowane wszelakimi sztucznymi preparatami albo lakierowane.

W którym miejscu mamy szansę nabyć drewno kominkowe?

Głównie w nadleśnictwach, tartakach oraz sklepach opałowych. W pierwszej wymienionej lokalizacji odbierzemy drewno niesezonowe, zwykle pocięte w konkretne bale bądź szczapy (o rozciągłości od pół metra do metra). Tutaj można kupić także drzewo słabszej klasy, czyli odpadki. Drewno niesezonowe należy posiekać i magazynować co najmniej 1 rok. Odpłatność jest orientacyjnie 3 razy niższa aniżeli drzewa kominkowego sezonowego. Zaś w tartakach czy składach nabędziemy drzewo sezonowe, posiekane na zgrabne fragmenty, jakimi możemy od razu palić. Jeśli frapuje Cię zakup drewna kominkowego w przyzwoitej cenie, wejdź w ten odsyłacz – drewno kominkowe Stare Babice

Strona używa cookies
Ok